Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende soorten CV-ketels. Wanneer u een nieuwe aan moet schaffen, wordt het er niet bepaald makkelijker op. Heeft u geen idee wat de beste ketel is om aan te schaffen? Vraag uzelf dan eerst af wat u belangrijk vindt. Gaat het u alleen om warm water en het verwarmen van uw woning? Of speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol? Indien het om beide punten gaat, doet u er goed aan voor een HR-ketel te kiezen. Maar in hoeverre is een HR-ketel eigenlijk geschikt voor duurzaam verwarmen? In onderstaande tekst leest u hier alles over.

Wat is een HR-ketel?

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een HR-ketel, wilt u vast weten wat dit precies voor een ketel is. Laten we bij het begin beginnen. HR staat in dit geval voor hoog rendement. Waarom we spreken van hoog rendement? Omdat een HR-ketel zuiniger werkt dan een standaard CV-ketel. Met een HR-ketel verbruikt u toch al snel een kwart minder energie dan met een cv uit de eerste generatie. Op jaarbasis lijkt dit misschien niet veel, maar smeer dit maar eens uit over twintig jaar. Dan levert het u toch een aardig bedrag op.

De werking van een hoogrendementsketel

Hoe het kan dat een HR-ketel zoveel zuiniger is dan een CV-ketel? Dat moeten we zoeken in de manier van verwarming. Het water dat de verwarmingsketel verbruikt om radiatoren warm te houden, keert koud terug. Bij een gewone CV-ketel wordt dit telkens opnieuw verwarmt. De ketel blijft zodoende dus aan het werk. In het geval van een HR-ketel wordt het retourwater al voorverwarmd met behulp van rookgassen. Dit gebeurt zodanig dat er condensatie plaatsvindt. Gedurende dit proces wordt er de nodige warmte overgedragen aan het terugkerende water. De ketel hoeft hierdoor niet zo hard meer te werken, omdat het retourwater al deels warm is. Op deze manier wordt er dus minder energie verbruikt.

Een HR-ketel aanschaffen

Wilt u uw energiekosten ook verlagen? Dan is het een goede eerste stap om uw oude cv-ketel te vervangen door een HR-ketel. Maar waar begint u dan? Verwijder niet eerst uw oude ketel, maar zorg dat u alvast een nieuwe aangeschaft heeft. Bent u niet bekend met HR-ketels? Koop dan niet lukraak een ketel, maar schakel een professionele loodgieter in. Hij kan u adviseren over de ketels. Het is daarnaast ook geen aanrader om de nieuwe HR-ketel zelf te plaatsen. Dit is namelijk bijzonder complex, waardoor de kans groot is dat er iets verkeerd gaat. Laat het vervangen van uw ketel dan ook altijd over aan een loodgieter.