Eens in de zoveel tijd moet een CV-ketel vervangen worden. Het is dan goed om te kijken of er duurzamere alternatieven mogelijk zijn, zoals een warmtepomp waarmee flink minder CO2 uitgestoten wordt. Toch zijn niet alle woningen geschikt om te minderen met gas (of volledig van gas af te gaan). De keus voor een nieuwe CV-ketel is dan snel gemaakt. In dit artikel geven we u een aantal tips bij de keuze van een CV-ketel.

Zuinige CV-ketel

Als de installateur tot de conclusie komt dat een warmtepomp echt (nog) geen optie is voor uw woning, kies dan voor de meest zuinige cv-ketel. Deze CV-ketels hebben vaak energielabel A voor tapwater en A++ voor het verwarmen van radiatoren. Zo haalt u een zo hoog mogelijk rendement uit de CV-ketel.

Daarnaast kan er gekozen worden voor een CV-ketel met vuilafscheider en automatische ontluchter. Deze stap is toch een flinke in de richting van een zo duurzaam mogelijke oplossing. De opgehoopte lucht wordt automatisch uit het verwarmingssysteem verwijderd door de ontluchter. Hierdoor gaat een CV-ketel langer mee en presteert deze beter. Dit kan tot zo’n 6% rendement opleveren. Vuil en roest wordt uit het water in de installatie gefilterd door een vuilafscheider. De onderdelen van de CV-ketel blijven hierdoor langer goed en het rendement kan, door een vuilafscheider, oplopen tot ruim 7%.

Capaciteit

Ook de capaciteit van de CV-ketel is belangrijk. De capaciteit moet groot genoeg zijn om het gehele huis te verwarmen (alle radiatoren). De waarde die iets zegt over de hoeveelheid warm water waar u binnen korte tijd over kunt beschikken, is de CW-waarde. Een voldoende waarde is een CW-waarde van 3-4.keuze van een cv-ketel

Slimme thermostaat

Tot slot is het verstandig om te kijken naar een slimme thermostaat bij de keuze van een CV-ketel. Dit is misschien niet de meest logische en makkelijke oplossing voor uw woning, maar u bespaart hiermee wel op energieverbruik. Met een slimme thermostaat regelt u de temperatuur via uw smartphone. Hiervoor hoeft u niet thuis te zijn. Dit is niet alleen heel makkelijk maar helpt ook in het besparen van energie.

Zoekt u een loodgieter die u kan helpen bij de keuze van een CV-ketel. Of heeft u uw keuze al gemaakt? Neem dan contact op met onze loodgieter in Hengelo, wij helpen u graag!